fbpx

Proba scrisă la un examen internațional de certificare a limbii engleze

Pentru mulți dintre cei care doresc să susțină un examen internațional în limba engleză pentru obținerea unui certificat de competență lingvistică, proba scrisă a examenului constituie cea mai mare provocare. Cel mai des suntem întrebați cum ar putea candidații să obțină un scor mai bun sau dacă le putem da niște sfaturi practice despre cum să se pregătească pentru un astfel de examen de limbă.   

De-a lungul experienței de peste 18 ani în ceea ce privește organizarea examenelor internaționale în cadrul centrului Bridge Language Study House am pregătit și am examinat peste o mie de candidați, iar în cele ce urmează, am pregătit câteva sfaturi practice pentru o mai bună abordare a acestor examene de limbă engleză. 

… Informează-te

Primul meu sfat este să cauți care sunt criteriile de notare pentru examenul pe care intenționezi să îl dai. Fiecare examen are criterii specifice pe care examinatorii le urmăresc, iar pentru cele mai uzuale examene le găsești aici:

TOEFL, TOEIC, ECL, Pearson PTE, IELTS, Cambridge First B2.

 

În general, toate examenele internaționale vor marca, în mod aproape uniform, performanța încadrată în  4 sau 5 aspecte cheie după cum urmează:

Conținut/ Realizarea taskului cerut

ok e1608554706636 Ai răspuns la întrebare. Conținutul exercițiului de scriere cuprinde răspunsul tău la întrebare.
X e1608554732493 Nu ai inclus tot ce ți s-a cerut în enunțul taskului de scriere sau, chiar dacă ai scris, conținutul nu face referire la cerințele sau subiectul enunțului.

Limbajul și stilul de comunicare în scris

ok e1608554706636 Stilul (formal sau informal) este adaptat contextului sau subiectului cerut de task.
X e1608554732493 De exemplu să folosești un limbaj formal pentru o simplă scrisoare adresată unui prieten sau să închei un articol de scris oficial cu  ‘Regards’.

Organizare/Layout

ok e1608554706636 Articolul tău de scriere este ordonat în paragrafe urmărind un fir logic, are o introducere clară, un cuprins și o concluzie de încheiere.
X e1608554732493 Textul este dificil de citit din cauza organizării paragrafelor sau nu are logică.

Structuri de limbă (gramatică și vocabular)

ok e1608554706636 Ai folosit corect structuri complexe de gramatică și vocabular.
X e1608554732493 Ai folosit greșit sau nu ai folosit deloc structuri de gramatică ce pot face referire la delimitarea în timp sau exprimarea unei intenții, posibilități ,etc și, astfel, conținutul este derutant sau ambiguu.

Atenție! Unele greșeli minore de spelling nu se iau în considerare, examinatorii urmăresc dacă structurile de gramatică folosite sunt adaptate contextului subiectului și acțiunii. De exemplu, dacă task-ul exercițiului de scriere este să faceți un raport se va urmării dacă folosiți timpurile verbale la trecut și vi se vor acorda extra puncte pentru folosirea unor structuri mai complexe ca If clauses, reported speech , etc.

… Cunoaște-ți limitele

Unele examene sunt create pentru certificarea limbii engleze într-un context specific – ACADEMIC  sau GENERAL – și acest lucru îți poate da o idee despre ce fel de task-uri de scriere vei primi la examen. Există examene care oferă candidatului să aleagă tipul de task în proba de scriere, iar dacă îți cunoști bine atât abilitățile de scriere cât și limitele vei știi ce task să alegi astfel încât să profiți de posibilitatea de a scoate un punctaj mai bun.  Câteva exemple de task-uri de scriere în care trebuie să fii pregătit să explici, să descrii, să analizezi, să compari, să recomanzi sau să justifici o opinie pot fi: 

  • Scrierea unui scurt mesaj sau a unui email;
  • Scrierea unei scrisori ca răspuns la o anumită situație ce poate fi formală, neutră sau informală;
  • Scrierea unui articol, a unei recenzii sau a unui raport pe o temă dată sau unei audiențe specifice;
  • Descrierea și prezentarea unui grafic, tabel, reprezentare grafică;  
  • Scrierea unui eseu în care va trebui să-ți prezinți și să-ți argumentezi opinia asupra unui subiect dat;

… Practică, practică …multă practică!

Trebuie să exersezi mult ca să-ți dezvolți abilitățile de scriere, citire și înțelegere și iată cum poți face asta: 

  • Exersând citirea și scrierea tipurilor de texte pe care s-ar putea să le întâlnești în examen precum: articol din reviste de știință, articole din diverse apariții jurnalistice, recenzii, eseuri.
  • Simulând condițiile de examen: astfel, vei învăța să te obișnuiești și să-ți dozezi efortul contra timpului alocat sau  să-ți repartizezi atenția la cerințele examenului. La scris, e important de exemplu, să te obișnuiești să te încadrezi în limita de cuvinte cerută deoarece unii examinatori se opresc după ce ai depășit cu 15 % limita maximă de cuvinte. 
  • Exersând cu un instrument de scris și hârtie deoarece dacă examenul este paper-based trebuie să te obișnuiești să scrii inteligibil. 

 

Dacă încă nu ești hotărât asupra tipului de examen ce ți se potrivește, află din articolul nostru pentru care atestat de limba straina să optezi.
Dacă nu ești suficient pregătit și mai ai nevoie de exercițiu, BLSH îți oferă cursuri de pregatire pentru examene: cursuri online sau cursuri self-study.

 

Succes!!!

Marc Pillich-Wright
Organizator Examene Internaționale BLSH