fbpx

Cum să îți depășești frica de a vorbi într-o limbă străină

adminblsh

14 februarie 2018

Nici un comentariu

Home BlogCursuri adulţi

Cum să îți depășești frica de a vorbi într-o limbă străină

De câte ori aveţi impresia că, deşi depuneţi tot efortul să învăţaţi o limbă străină, momentul în care trebuie să vorbiţi în acea limbă vi se pare un eşec total?

Pentru unii dintre voi este cea mai mare provocare cu care vă confruntați și această frică de a vorbi vă împiedică progresul în asimilarea limbii pe care o învățați.

Dacă aţi încercat să învățați o limbă străină din manuale sau cărți de gramatică, alții sunteți adepți ai învățatului vocabularului din dicționare sau din ghiduri de conversație  aţi  simțiți și voi că aceste încercări nu sunt de ajuns pentru însușirea eficientă a unei limbi străine.

A cunoaște o limbă străină înseamnă să fii capabil să comunici în mod spontan în acea limbă, să poţi să foloseşti activ cunoștințele învățate nu doar să acumulezi nişte cunoștințe pasive de gramatică și vocabular.

Altfel spus, s-ar putea să puteţi rezolva exerciţii de gramatică fără probleme dar în momentul în care sunteţi puşi în situaţia de a întreba de direcţii într-un oraş străin să vă blocaţi şi să nu puteţi vorbi. Sau să trebuiască să faceţi cunoştinţă cu un străin şi să nu puteţi scoate niciun sunet deşi aţi studiat limba respectivă!  O limbă străină se învață cel mai eficient vorbind-o.

Să vedem un pic de unde provine această frică de a vorbi într-o limbă străină

1). Sunteți prea timizi

Poate sunteți o fire mai retrasă și acest lucru vă împiedică să comunicaţi. Poate nu sunteți o fire sociabilă și  vă este greu să faceţi cunoștință cu oameni noi. Astfel, ideea de a comunica cu niște oameni noi într-o limbă străină este o adevărată provocare.

În învățarea unei limbi străine trebuie să ieșiți din zona voastră de comfort. Trebuie să vă concentrați asupra motivelor pentru care este important să vă însușiți acea limbă străină pentru că vă va ajuta să treceți peste timiditate. Când învățaţi o limbă străină este ca și cum ați începe o activitate de actorie unde trebuie să învățați noi replici, sunteți puși în fel și fel de noi scenete și trebuie să jucați roluri noi. La început vă veți simți vulnerabili, nesiguri pe voi, dar, cu cât veți reuși să vă asumați noul rol de cursant cu atât vă va fi mai ușor să vă simțiți degajat și comfortabil în procesul de învățare a limbii străine.

2). Simțiți că nu cunoașteți destule cuvinte și expresii în limba respectivă pentru a vă comunica ideile

Aceasta este o replică foarte uzuală pe care o aud în clasă de la cursanții mei. Dacă ne gândim logic, într-adevăr, trebuie să cunoaștem niște cuvinte, fraze și expresii înainte să începem să vorbim într-o limbă străină. Dar, de îndată ce cunoaștem primele expresii, putem liniștiți să purtăm prima noastră conversație simplă.

Eu cred că cel mai eficient mod de a începe comunicarea într-o limbă străină este să o faceți chiar de la început, folosind puținele cuvinte/fraze pe care le cunoașteți. Doar astfel puteți să vă acomodați cu ele, cu pronunția lor și cu structura limbii pe care o învățați. Vorbirea este cea mai bună modalitate pentru a vă dezvolta încrederea în a folosi limba învățată.

Dacă vă porniți cu o astfel de abordare practică în învățarea limbii străine, veți observa că încorporarea expresiilor noi va merge mult mai ușor pe parcurs. Conversațiile sunt de obicei despre teme personale, interesante și relevante pentru voi, astfel, vă vor ajuta să descoperiți care sunt expresiile importante pentru voi în limba învățată.

3). Vă este frică să nu faceți greșeli

Această frică este înrădăcinată adânc în subconștientul nostru încă din zilele când mergeam la şcoală. Cu toții ne amintim de compunerile și temele noastre de casă în care greșelile erau subliniate, ba chiar încercuite cu roșu și, pentru fiecare greșeală, ne era scăzută nota. În timpul școlii eram învățați că greșeala este un lucru negativ pe care trebuie să o evităm cu orice preț.

Această preconcepție este însă foarte departe de adevăr. În orice etapă a vieții, ne dezvoltăm prin greșelile noastre și învățăm din experiențele prin care trecem. Când învățăm o limbă străină este foarte important de conștientizat faptul că a face greșeli înseamnă de fapt un lucru pozitiv și este un pas important în însușirea abilităților lingvistice. Până când se consolidează cunoștințele noastre, trebuie să exersăm, să încercăm cum se folosesc noțiunile în comunicare și cum se pronunță expresiile/frazele învățate. Evident că vom face multe greșeli până când le însușim, dar aceste greșeli sunt dovezi al progresului făcut.

O altă temere este să nu ne facem de râs din cauza greșelilor făcute în vorbire în limba străină pe care o învățăm. Realitatea este însă că oamenii cu care veți folosi limba vor avea o atitudine pozitivă și vă vor ajuta în exprimarea ideilor voastre.

Ca soluție vă oferim niște sfaturi pentru a vă depăși frica de a vorbi în limba străină pe care o învățați:

  1. Să vă gândiți cu entuziasm și anticipare pozitivă la oportunitățile de vorbire în limba străină pe care o învăţaţi fără să vă fie frică;
  2. Să vizualizați în mintea voastră cum ar fi să folosiți cu succes limba cu un vorbitor nativ;
  3. Să vă priviți în oglindă când exersați pronunția frazelor și expresiilor, astfel vă veți accepta mai ușor în noul ‚rol’ și veți reuși să vă dezvoltați încrederea în sine mai repede
  4. Să citiți cu voce tare pentru a vă familiariza cu pronunția și intonația limbii precum și cu sunetul și tonalitatea vocii voastre folosind acea limba străină;
  5. Să încercați să vă găsiți un partener de conversație, care, la rândul lui, învață acea limbă străină și să exersați comunicarea împreună. Prin faptul că amândoi sunteți în curs de învățare a limbii, vă veți elimina frica de a face greșeli, vă veți putea ajuta reciproc în corectarea acestora și vă veți putea exersa fluența în folosirea limbii. Cel mai bun loc pentru acest lucru este un curs de limbi străine unde cu toţii au acelaşi scop şi, mai ales, aceleaşi temeri :).

Gyongyver Pillich -Wright
Director de studii Bridge Language Study House