De-a lungul experientei noastre în organizarea cursurilor de limbi străine pentru adulţi ne-am confruntat de multe ori cu situatii în care cei care doreau să participe la cursuri nu ştiau aproxima nivelul la care sunt sau credeau ca dupa un curs de 30 de ore la nivel începător pot trece la un nivel intermediar. Nu este chiar atât de uşor …
Aici ne vine în ajutor Cadrul Comun European de Referinţă, care a fost creat ca un instrument de evaluare a competenţelor lingvistice pe baza unor abilităţi şi anume ce poate să facă un utilizator într-o limbă străină. Acest cadru a fost creat de Consiliul Europei pentru a uniformiza standardele de măsurare a nivelelor de cunoştinţe într-o limbă străină pe tot teritoriul Europei şi nu numai. Deci dacă cineva a terminat cu succes un curs de germană la nivel A2 la centrul nostru de exemplu, poate să reia cursul în Germania de la nivelul B1 deoarece nivelele sunt standardizate.
Cum funcţionează acesta?
Cadrul Comun European are ca referinţă 6 nivele standard:
A1 ( nivel începător ) – nivel obţinut după aprox 90 – 100 de ore ghidate
A2 (nivel elementar) – nivel obţinut după aprox 180 – 200 de ore ghidate
B1 (nivel intermediar) – nivel obţinut după aprox 350 – 450 de ore ghidate
B2 (nivel post-intermediar) – nivel obţinut după aprox 450 – 600 de ore ghidate
C1 (nivel avansat) – nivel obţinut după aprox 700-800 de ore ghidate
C2 (nivel profesionist) – nivel obţinut după aprox 900-1200 de ore ghidate
Acest număr de ore diferă bineînţeles de la persoană la persoană şi depinde de foarte mulţi factori gen vârstă, experienţă anterioară, abilităti, etc , însă, în principiu, trecerea de la un nivel la altul (de exemplu de la o la A1 sau de la A1 la A2, sau de la A2 la B1 necesită în medie cam 90 de ore minim.
La Bridge Language Study House puteţi parcurge un astfel de nivel în 3 module pentru că fiecare modul are 30 de ore, iar la alte centre îl puteţi parcurge în 2 module dacă acestea au 45 de ore fiecare, insă numărul standard de ore alocate pentru trecerea de la un nivel la altul este acelasi fie că este în Cluj Napoca, Bucureşti, România, Franţa, Marea Britanie sau alte ţări europene.
Vom descriere mai jos caracteristicile principale ale nivelelor A1, A2, B1, B2, atat pentru a va relata ce veti invata, cat si pentru a va putea face o autoevaluare sumara a nivelului vostru de cunostinte ale unei limbi straine.
Ce inveti la un curs de limba nivel A1?
Ce poţi face după terminarea unui nivel de 90 de ore ghidate de învăţare a unei limbi străine?
La partea de înţelegere a unui text citit dar şi a unui discurs ascultat
- vei putea înţelege informaţii de bază despre alte persoane atunci când ţi se vorbeşte rar cu destule pauze încât să ţi se permită să asimilezi sensul cuvintelor
- vei putea înţelege îndrumări simple ca de exemplu cum să ajungi din punctul X în punctul Y într-un oraş
- vei putea înţelege cuvinte şi expresii care apar în semne şi indicatoare uzuale precum „parcare interzisă” sau „ spre centru” şi vei putea înţelege anunţurile din aeroport sau gară.
La partea de vorbire, după 90 de ore de curs ghidat, vei putea să adresezi întrebări altora despre detalii personale dar vei şi putea da aceste informaţii despre tine, ca de exemplu unde locuieşti, câţi ani ai, ce muncesc, etc, dar vei putea da şi tu detalii despre aceste lucruri sau să iniţiezi discuţii despre teme familiare într-un mod simplu şi vorbind rar. Bineînţeles, poate cu ajutorul interlocutorului dar vei putea face toate acestea :).
Îţi poţi verifica competenţele de limba străină la nivelul A1 dacă răspunzi cu Pot la majoritatea afirmaţiilor din formularul de mai jos.
Nivelul de limbă străină A2
La sfârşitul nivelului A2, după alte 90 de ore ghidate, vei putea face şi alte lucruri ca de exemplu să începi să identifici şi să înţelegi ce se vorbeşte în jurul tău, dacă ţi se vorbeşte rar şi clar, să înţelegi punctele principale din mesaje scurte sau ştiri referitoare la diverse evenimente atunci când acestea sunt şi ilustrate cu imagini pentru că vei deduce şi din context ajutat de identificarea unor cuvinte cheie.
La partea de vorbire, vei putea deja să te descrii pe tine, familia ta sau alte persoane, să descrii zona în care locuieşti,să faci descrieri simple ale hobby-urilor şi intereselor tale şi vei putea să descrii deja experienţe personale şi la timpul trecut ca de exemplu ce ai făcut săptămâna trecută sau în ultima vacanţă. Pe scurt, vei avea deja suficient vocabular încât să te poţi descurca în situaţii cotidiene simple.
Verifică-ți competenţele de limba străină la nivelul A2 și vezi dacă poți răspunde cu Pot la majoritatea afirmaţiilor din formularul de mai jos.
Nivelul de limbă străină B1
Nivelul B1 este unul mai complex şi durează mai mult mai până se ajunge la stăpânirea cunoștințelor şi a performanţelor într-o limbă străină legate de acest nivel. Sunt necesare 400 de ore de studiu în mod organizat în medie ca o persoană să atingă acest nivel şi să poată da un examen internațional pentru o certificare lingvistică.
După atingerea nivelului B1
- vei putea practic să întreții o conversație despre aproape orice subiect pe teme cotidiene
- poţi să relatezi acțiunea principală a unei cărţi sau a unui film
- poţi să descrii reacţii sau să-ţi exprimi părerea sau sentimentele în legătură cu o experienţă
- vei avea suficient vocabular pentru a putea parafraza pasaje scrise sau relatări orale şi poţi cere clarificări sau detalii în legătură cu anumite subiecte de interes general.
La acest nivel, contează extrem de mult expunerea cât mai îndelungată la limba pe care o înveţi. Pentru absorbția de vocabular necesar competențelor de exprimare la nivelul B1 trebuie să te expui la tot ce înseamnă limba respectivă: să citeşti, să asculţi radio sau muzică în limba pe care o înveţi, cărţi sau broşuri, orice favorizează învăţarea vocabularului respectiv.
Cu ajutorul listei de mai jos poți verifica dacă ai competenţele de limba străină la nivelul B1 .
Caracteristici nivel de limba straina B2
Trecerea de la nivelul B1 la B2 reprezintă pragul dintre stadiul de “învăţare a limbii” la cel de “utilizator independent” a limbii pe care ai studiat-o, adică de la acest nivel îţi poţi aprofunda cunoştinţele şi poţi practica abilităţile de exprimare, citire şi înţelegere în mod independent , fără ajutorul ghidat al unui profesor sau in contextul unui curs.
Cei care ajung la nivelul B2 pot cu uşurinţă să înţeleagă deja articole sau interviuri din ziare şi reviste şi să înţeleagă atât sensul global al textului cât şi cele secundare cum ar fi ironia, sarcasmul, etc. Pot să înţeleagă fără prea mari greutăţi principalele puncte din orice buletin de ştiri sau emisiuni, piese de teatru, interviuri, documentare chiar în limba sursă fără a avea nevoie de subtitrare, pot să citească recenzii citice pe diverse teme culturale şi pot să rezume la rândul lor aceste informaţii, pot să facă decrieri clare şi detaliate ale multor subiecte diverse şi să construiască o succesiune de argumente logice conectând ideile între ele.
Ceea ce face diferența faţă de alt nivel este calitatea exprimării în sensul că atunci când eşti deja la acest nivel poţi să vorbeşti destul de mult timp şi să menţii acelaşi ritm, într-o prezentare de exemplu, fără să ai pauze în care să-ţi cauţi cuvintele pentru că ai deja un vocabular destul de bogat încât să poţi să foloseşti sinonime sau parafraze la nevoie sau să-ţi corectezi singur greşelile dacă acestea au dus la neînţelegeri. Aici deja foloseşti structuri gramaticale complexe ce pot da şi alt sens frazelor pe care le foloseşti ca de exemplu elemente temporale într-o povestire sau deduceri în anumite situaţii ipotetice.
Dacă poți răspunde cuPot la majoritatea afirmaţiilor din formularul de mai jos te felicităm pentru că ești deja la nivelul B2.
De aceea nu fiţi speriaţi sau dezamăgiţi de numărul mare de ore necesare însuşirii unei limbi străine deoarece aceste nivele şi timpul necesar parcurgerii acestora sunt recomandate şi testate atât de profesori experimentaţi de limbi străine cât şi de diferiţi utilizatori.
Vom reveni pe viitor cu mai multe despre descrierea acestor nivele standard şi cum puteţi să vă autoevaluaţi însă până atunci vă invităm să vă testaţi cunoştinţele pentru a putea alege cursul care vi se potriveşte cel mai bine!
Află din articolul nostru pentru care atestat de limbă străină să optezi, dacă încă nu ești hotărât asupra tipului de examen care ți se potrivește.
Dacă nu ești suficient pregătit și mai ai nevoie de exercițiu, BLSH îți oferă cursuri de pregătire pentru examene (cursuri online sau cursuri self-study), dar și cursuri de limbi străine.
Echipa Bridge Language Study House