fbpx

Am nevoie de un certificat de limbă! Dar… ce fel de certificat să aleg?

Să deţii un certificat de limbă este un atu extraordinar, fie că e vorba de studii în străinătate sau de un job mai bun într-o altă ţară. Sau poate pur şi simplu pentru a certifica abilitățile bune de a comunica într- o limbă străină .

Problema cea mai mare vine atunci când trebuie să alegi care dintre examenele internaționale existente pe piaţă ţi se potrivește cel mai bine.

Cum alegi certificatul de limbă

 

Dacă eşti la vârsta apropiată de terminarea liceului sau vrei un certificat care să-ţi înlocuiască proba de limbă străină la bacalaureat

 

Cele mai buni opţiuni ar fi examenele  Cambridge sau  Pearson International Certificate. Examenele sunt ţintite pentru tineri cu vârste cuprinse între 16-25 ani şi se bucură de o popularitate mare în rândul acestora. Sunt examene cu rezultate de tip tradiţional ‘pass or fail’ , de aceea este extrem de important să dai examenul la nivelul potrivit (B1, B2 sau C1). Una este să obţii un rezultat Pass la un nivel intermediar, să zicem, decât să rămâi cu  un rezultat Fail la un nivel superior.

La ambele tipuri de examene rezultatul va sosi cam în 4-6 săptămâni de la data susținerii examenului.

 

Dacă vrei să aplici la o universitate

 

Vei vedea că fiecare universitate va avea o listă de examene recunoscute ce certifică limba engleză la nivel academic.  Printre cele mai utilizate şi cerute certificări se numără examenul TOEFL care este extrem de popular în Statele Unite,  dar oferă acces uşor şi în Europa, şi  IELTS Academic care este regele încoronat al certificărilor de limbă când vine vorba de universitățile din Anglia dar nu numai.

Atenţie însă, aceste examene nu au rezultate de tip fail sau pass, ci vei primi un scor ce va reprezenta nivelul certificat de limbă. Rezultatele examenului TOEFL sunt trimise electronic în 10 zile de la data examenului, iar în cazul IELTS după 13 zile. Ambele certificări sunt valide 2 ani.

 

Dacă doreşti să-ti certifici nivelul de limbă pentru oportunităţi noi în cariera profesională

 

Poţi să încerci un examen de engleză generală cum ar fi  IELTS General, ECL sau examenele  TOEIC .

Examenul IELTS General este potrivit celor ce doresc să-şi valideze folosirea limbii engleze într-un context profesional sau pentru imigrare într-o altă ţară. Rezultatele sunt publicate la 13 zile de la data examenului şi sunt valabile 2 ani.

O alegere mai practică ar fi examenele ECL oferite în 13 limbi europene (inclusiv Română ca limbă străină & Maghiară) ceea ce-l face destul de popular în rândul tinerilor ce caută oportunități de studii sau lucru în țări europene. Examenele ECL au date fixe de examinare peste an, iar rezultatele sunt publicate după 6 săptămâni. Diplomele au valabilitate pe viată.

TOEIC este o certificare a limbii engleze pentru comunicare. Este o certificare mai mult folosită de companii pentru pentru certificarea nivelului de comunicare în limba engleză a angajaților. Rezultatul sub forma unui scor este trimit la 3 săptămâni după data examenului şi sunt valide timp de 2 ani.

Pentru că este considerată una dintre cele mai mari provocări, află ce presupune proba scrisă a examenelor de certificare și cum să te pregătești pentru ea.

Înainte de alegerea unui examen de certificare a limbii străine:

  • trebuie să te gândești pe când vei avea nevoie de rezultate sau diplomă. Pentru majoritatea examenelor tot procesul durează cam 3 luni: înregistrarea la examen se face de obicei cu 3 sau 4 săptămâni înainte de data examenului, iar rezultatele vin în alte 4 sau chiar 6 săptămâni dacă se întâmplă să fie întârzieri ca să nu mai vorbim de situațiile în care diplomele ajung cu greu în alte 2 săptămâni de la publicarea rezultatelor.
  • toate aceste examene sunt recunoscute internațional, însă există organizații care acceptă doar unele dintre ele. Dacă aplici la orice instituție de învățământ unde ai avea nevoie de o astfel de certificare de limbă verifică mai întâi lista de examene recunoscute. Dacă aplici pentru vreo viză sau cetățenie trebuie să verifici paginile oficiale ale guvernului respectiv sau documentele de aplicare pentru viză.

Dacă încă nu te-ai hotarât, te invităm să -ti testezi nivelul de limbă engleză cu noi. Tot ce trebuie să faci este să ne contactezi si te putem ajuta cu o testare de nivel şi cu sfaturi despre ce fel de examen ţi se potriveşte.  Sau, dacă te-ai hotărât ce fel de examen vrei să dai îţi putem oferi o simulare în condiţii reale de test cu feedback detaliat despre performanţa ta în cazul examenului respectiv.

În cadrul centrului nostru se pot susţine examenele TOEFL, TOEIC şi ECL , iar fiecare dintre aceste examene are o dată specifică de examinare. Pentru a afla mai multe despre aceste date te rugăm să verifici CALENDARUL EXAMENELOR .

 


Află mai multe despre:

 

Marc Pillich -Wright

Examination Officer