fbpx

ArtiYOUth – Entrepreneurship and artisanship opportunities for disadvantaged youth-(ArtiYOUth, 2023-2025)

Proiectul “ArtiYOUth” este un parteneriat de cooperare Erasmus+ în educația tineretului care se desfăşoară în perioada 2021-2023 şi este implementat de şase instituţii din Polonia, Finlanda, Spania, Macedonia de Nord, Grecia şi România. Proiectul se concentrează asupra oferirii de oportunităţi şi creare de rezultate care vor ajuta la sporirea cunoştinţelor grupului ţintă şi la învăţarea modului de a deveni antreprenori. 

“ArtiYOUth” se bazează pe următoarele nevoi: angajabilitatea scăzută a tinerilor defavorizaţi şi necesitatea educaţiei antreprenoriale pentru a aborda nivelurile reduse de angajabilitate. Meșteșugăritul este un domeniu care poate fi practicat de către persoanele defavorizate şi nu necesită investiţii financiare ridicate.

Grupul ţintă principal al acestui proiect sunt tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, în principal cei din sistemul de protecţie a copilului, tinerii refugiaţi ucraineni care trăiesc în țările partenere, precum şi tinerii cu dizabilităţi, care sunt capabili să desfăşoare activităţi manuale (de ex. dizabilităţi intelectuale, tulburări din spectrul autist, dizabilităţi fizice, deficienţi de auz). Grupurile menţionate au nevoie de oportunităţi pentru a învăţa lucruri noi şi pentru a îşi dezvolta abilităţile, contribuind astfel la includerea lor socială şi îmbunătăţirea şanselor lor de angajare. Instituţiile partenere au ales meșteșugăritul şi antreprenoriatul deoarece sunt recunoscute ca contribuitori la nevoile menţionate anterior şi sunt aliniate cu scopurile proiectului.
Grupul ţintă secundar al proiectului sunt lucrătorii de tineret şi furnizorii de educaţie (cum ar fi educatorii non-formali, furnizorii de formare, consultanţii în afaceri, furnizorii de educaţie specială, lucrătorii sociali, experţii în includere, etc.) care lucrează cu grupurile defavorizate menţionate anterior.

Obiectivele proiectului sunt creşterea capacităţii de angajare a tinerilor cu oportunităţi reduse şi susţinerea nevoilor emoţionale ale acestora prin intermediul resurselor şi educaţiei artizanale. Un alt obiectiv este de a creşte capacitatea lucrătorilor de tineret şi furnizorilor de educaţie care lucrează cu tinerii defavorizaţi.

Rezultatele planificate ale proiectului sunt următoarele: 

  • cursuri online despre antreprenoriat care vor dezvolta mentalitatea antreprenorială, aptitudinile şi abilităţile grupului ţintă,
  • tutoriale video (24 în total) pe diferite domenii de meşteşugărit (de ex. pictură la lemn, confecţionarea bijuteriilor, broderia etc.) şi un video legat de beneficiile meşteşugăriei asupra stării emoţionale şi gestionării stresului.

Coordonator: Asociatia Bridge Language Study House, Romania (https://blsh.ro/ )

Parteneri:

Centrum Edukacyjne EST, Polonia (https://est.edu.pl/)
Pirkanmaan muotoloiu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry, Finlanda (https://www.modus.fi/ )
International Innovation from the South SL, Spania (https://www.innosouth.com/en/)
Foundation Sizigija Skopje, Republica Macedonă (https://new.fondacijasizigija.org.mk/ )
Mathemagenesis Idiotiki Kafalaiouchiki Etaireia, Grecia ( https://mathemagenesis.com/)

Pagina web: https://best4artisans.eu/

Fiți alături de noi şi prin pagina Facebook şi Instagram!